Energiebronnen vergelijken

Je vraagt je vast af wat een energievergelijker is en hoe je verschillende energiebronnen vergelijken. Nee het is geen vergelijker die de kwaliteit van energie vergelijkt. Want energie heb je maar in 1 kwaliteit, iedere consument krijgt dezelfde energie. Slechte of goede energie bestaat niet.

Een energievergelijker vergelijkt de prijzen van alle energieleveranciers, om voor jou de voordeligste te kiezen. In een overzicht zie je precies welke energieleverancier voor jouw situatie de goedkoopste is.

We gaan er vanuit dat iedereen de laagste prijs wil betalen voor het verbruik van gas en energie.

Dit bespaart je op jaarbasis een hoop geld, hier kun je weer andere leuke dingen mee doen.

Gas en elektra vergelijken

Laten we eerst even doornemen hoe we eigenlijk gas en elektra gaan vergelijken en hoe dit precies in zijn werk gaat. Je vult op de energievergelijker een aantal, dat belangrijk zijn om te kunnen berekenen wat je gaat betalen op jaarbasis voor het verbruik van energie en gas.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro’;s per jaar op uw energienota!

Energie is energie en wie dit verzorgt maakt niets uit. Een energieleverancier die zijn prijzen hoog houdt zal binnen de kortste keren geen klanten meer hebben. Gevolg is dat iedere energieleverancier de voordeligste wil zijn, met spetterende acties en welkomstkortingen proberen zij zo veel mogelijk klanten binnen te slepen. Energiebronnen vergelijken helpt bij het vinden van een voordelige leverancier. Wat nog een extra besparing kan opleveren is een goede waterontharder te installeren in uw huis. Door het ontkalken van de leidingen zal de doorstroom van water gemakkelijker gaan en zult u minder energie verbruiken doordat het water geen kalkopstakels meer tegenkomt.

Welke gegevens vul je precies in?

  • je postcode
  • jaarverbruik van gas en energie
  • aantal personen in je huishouden

Dan is het mogelijk om eventueel nog andere dingen te selecteren, bijvoorbeeld groene stroom.

De energievergelijker gaat dan alle energieleveranciers vergelijken, de voordeligste energieleverancier komt bovenaan in het overzicht te staan.

Let wel op dat ook het gastarief daarbij zit, anders betaal je een te hoog tarief voor gas. Heb je voor jou situatie een goedkope energieleverancier op het oog dan kun je daar klant worden.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Overstappen van leverancier

De eerste stap heb je gezet en bent energie gaan vergelijken, je hebt de keuze gemaakt voor een energieleverancier die je gaat voorzien van een voordeliger tarief energie dan wat je nu betaalt. Dan is het een kwestie van aanmelden bij je nieuwe energieleverancier.

Zodra je aangemeld bent krijg je een bevestiging in je mail. Je nieuwe energieleverancier regelt dat je huidige contract wordt opgezegd, hier hoef je zelf niets aan te doen. Deze zegt alleen je contract op als je binnen 2 maanden een contract hebt wat afloopt. Is je contract langer geldig dan zal de nieuwe leverancier contact met je opnemen. Verbreek je tussentijds je contract dan krijg je een opzegboete.

Behoud ik wel energie en gas als ik overstap

Je behoudt altijd levering van energie en gas. Eigenlijk is de overstap naar een andere energieleverancier een administratieve handeling. Je nieuwe energieleverancier verzorgt dit allemaal voor je.

Tips tegen hoge energieprijzen:

  • let op je verbruik en berekenen je energieprijs
  • je kunt je energieprijzen vergelijken om zo de goedkoopste leverancier te vinden
  • zet je energieprijs vast voor een jaar om kosten te besparen
  • houdt de verwachting van de energieprijzen in de gaten
  • Energiebronnen vergelijken help bij het vinden van een voordelige energieleverancier

Wanneer kan ik niet overstappen?

Je kunt niet overstappen naar een andere energieleverancier als je contract langer als 2 maanden geldig is.

Dan neemt de energieleverancier waar je klant wil worden je aanmelding niet in behandeling. Tot het moment dat je contract binnen twee maanden afloopt. Stap je toch over dan kun je een eventuele welkomstkorting mislopen en een opzegboete krijgen.

Dan heeft in theorie de overstap niet veel zin meer, wat je bespaard ben je dan al kwijt aan kosten bij je huidige leverancier.

Contract voor onbepaalde tijd en dan?

Ben je in het bezit van een contract voor onbepaalde tijd dan ben je waarschijnlijk al een hele tijd klant bij dezelfde energieleverancier. Je betaalt dan veel te hoge tarieven voor gas en energie, na je vaste contract is deze overgegaan naar een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Voordeel is wel dat je nu eenvoudig over kunt stappen naar een andere energieleverancier. Je bespaart dus veel geld op jaarbasis. Direct naar de energievergelijker gaan.

Duurzame energie en energiebronnen vergelijken

Je kunt ook overstappen en dan direct gebruik maken om duurzame energie te gaan gebruiken. Op de energievergelijker kun je ook energieleveranciers vergelijken op duurzame energie.

Ook hierbij krijg je een overzicht welke leverancier de voordeligste is met duurzame energie.

Kies je voor duurzame energie dan kun je het beste een Nederlandse leverancier nemen, dan weet je zeker dat de energie die je afneemt echt groen is. Groen gas is ook mogelijk om te vergelijken.

Hoe weet je of je groene energie echt groen is?

Nederlandse energieleveranciers die groene stroom leveren worden gecontroleerd of de stroom welke zij leveren wel echt groen is.

Als afnemer van groene stroom krijg je 1 keer per jaar een formulier, het zogenaamde stroometiket waar precies op staat vermeld de herkomst van de energie die je het afgelopen jaar hebt verbruikt.

In percentages wordt aangegeven of het grijze of groene energie is. Of onbekend wanneer de herkomst niet duidelijk is.

Energie besparen

Veel consumenten willen gebruik maken van groene energie om het milieu minder te belasten. Maar er zijn nog andere manieren om dit te doen, energie besparen is er een van.

Door minder energie te gebruiken bespaar je niet alleen op je rekening maar je belast het milieu ook minder.

Er zijn heel veel eenvoudige dingen die je kunt doen welke niet veel geld kosten. Veel kleine beetje maken toch een mooi bedrag op jaarbasis.

Heb je het geluk dat je een mooie investering kunt doen om energie te besparen dan sla je natuurlijk een mooi gat in je energierekening. Goede isolatie bijvoorbeeld kan je een hoop geld besparen op jaarbasis.

Of misschien kun je wel je eigen energie op gaan wekken met zonnepanelen, dat is wel een investering maar na een aantal jaar ga je pure winst draaien iedere maand weer zolang je er gebruik van maakt.

Wat je ook doet je bespaart altijd, neem de mooie kortingen mee welke je krijgt van de energieleverancier en je bespaart goed geld.

Kortingen en actietarieven bij een energieleverancier

Je vraagt je vast af waarom energieleveranciers zo strooien met kortingen en actietarieven op gas en stroom. Heel simpel, ze willen je heel erg graag als klant hebben en willen daar alles voor doen.

Door de grote concurrentie onder de energieleveranciers moeten ze wel meegaan met kortingen en acties, consumenten kijken veelal naar de prijs, waar ze het voordeligst uit zijn op jaarbasis worden zij klant.

Acties met gratis cadeaus zijn niet zo interessant, welkomstkortingen daarin tegen wel. Die besparen je op jaarbasis veel geld. Sommige energieleveranciers geven tot €400 terug, uitgerekend per maand